Home

Welkom op de website van Spanningsvrij Lichaam - Praktijk voor Natuurgeneeskunde

De natuurgeneeskunde richt zich op je gezondheid door je zelfherstellend vermogen te stimuleren klachten te genezen. Natuurlijke behandelingen zijn geschikt voor jong en oud, bij niet levensbedreigende acute klachten en bij chronische klachten.
 
In de natuurgeneeskundige praktijk Spanningsvrij Lichaam wordt vooral aandacht besteed aan het helpen van de cliënt om inzicht te krijgen in hoe klachten in zijn/haar lichaam zijn ontstaan. Met de achtergrond als Complementair- en Life Science therapeut wordt er gestart met een natuurgeneeskundig analysegesprek daarna volgt een behandeladvies, een behandeling en vervolg consults.  
 
 

 

 
Maar wat is natuurgeneeswijze nog meer?
Het is een geneeswijze die zich richt op de gehele mens en niet alleen op de klachten of de delen van het lichaam waar de klachten zich openbaren. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam van de mens staat centraal evenals de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving. Het is een geneeswijze die zich richt op de gehele mens en niet alleen op de klachten of de delen van het lichaam waar de klachten zich openbaren.
Het zelfgenezend vermogen van het lichaam van de mens staat centraal evenals de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving. In de visie van de natuurgeneeskundigen zijn klachten nuttige reacties van het lichaam die duiden op zelf beschermende en zelf genezende processen. De behandeling heeft als doel deze processen te stimuleren (te prikkelen), ondersteunen en in goede banen te leiden. Omdat deze natuurlijke processen zo belangrijk worden gevonden, gebruiken de natuurgeneeswijzen uitsluitend natuurlijke middelen en therapieën. Gangbare hulpmiddelen zijn geneeskrachtige kruiden, biologische en homeopathische geneesmiddelen en acupunctuur, aangevuld met fysiotherapie, body stress release, tension release exercises en andere vormen van lichamelijke oefeningen, ademhalingstechnieken, werken aan een natuurlijke levensstijl almede het nuttigen van natuurlijke voeding en het slikken van bepaalde voedingssupplementen.   De natuurgeneeskunde is gericht op het herstel van de balans tussen balast en belastbaarheid op een natuurlijke manier. Enerzijds kan je te maken hebben met een te hoge balast, waardoor je ziek wordt en niet, of veel langzamer herstelt van kwetsuren. Bij balast kun je denken aan een drukke baan, verkeerde houding, verkeerde voeding, overtrainen, zorgen, belemmerende/ziekmakende gedachtes, onveilige situaties, veranderingen en verlies van een dierbare. Vaak zijn het meerdere stress ontlokkende factoren tegelijk. Anderzijds kan je belastbaarheid te laag zijn geworden doordat je niet volledig bent hersteld van "oude” lichamelijke of emotionele kwetsuren. Je belastbaarheid verlaagt ook door ophoping van afvalstoffen, vastzetting van lichaamsspanning en uitputting van de regulerende systemen (zenuwstelsel, hormoonstelsel, immuunsysteem). Onverwerkte trauma’s die je nog steeds overmatig allert maken, geven een gehaast gevoel en kunnen ook een voortdurende "interne stressor” zijn. Gevolgen hiervan kunnen zijn; chronische pijnklachten (rug/schouder/nek), verhoogde spierspanning, spierspasmen, hoofdpijn/migraine, uitvalsverschijnselen, verhoudheid, allergieën, hormonale klachten en een ondefinieerbare gevoel van "niet meer helemaal jezelf zijn”, slapeloosheid, malen, concentratieverlies en piekeren.
 
Je werk, je leefstijl en de onvoorziene gebeurtenissen die op je pad komen zijn pas ziekmakende overbelasting als je balastbaarheid tekort schiet.  
 
Door een lagere belastbaarheid kun je zaken die je voorheen prima aankon niet meer zo makkelijk het hoofd bieden. Gewone belasting wordt ineens overbelasting en je belastbaarheid neemt nog meer af. Soms doen we dat af als zijnde "ik wordt een dagje ouder” en laten het erbij. Dat is jammer, want je kunt waarschijnlijk nog zoveel meer!
 
Een situatie waarin je balasting groter is dan je belastbaarheid zorgt ervoor dat je steeds verder afgaat van je volle potentie.